Namazda Okunan Dualar
26 Temmuz 2024

Namazda Okunan Dualar


Namaz, İslam dininde büyük bir öneme sahiptir ve bu ibadet sırasında belirli dualar okunur. Namazda okunan dualar, Sûbhaneke, Tahiyyat, Salli, Barik, Rabbena ve Kunut dualarından oluşur. Bu duaların her biri, namazın farklı bölümlerinde ve farklı rekâtlarında okunur.

Sûbhaneke Duası

Sûbhaneke duası, namazların farz ve sünnetlerinin ilk rekâtlarının başında, iftitah tekbirinden sonra, Fatiha suresinden önce okunur. Cenaze namazında okunan Sûbhaneke duasında 've celle senâuk' ilavesi bulunur.

'Subhânekellâhumme ve bi hamdik ve tebârekesmük ve teâlâ ceddük (Ve celle senâuk) ve lâ ilâhe ğayruk.'

Anlamı: Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan uzaksın. Seni daima böyle anar ve överim. Senin adın mübarektir. Şanın yücedir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

Ettehiyyatü Duası

Ettehiyyat duası, namazların ilk ve son oturuşlarında okunur.

'Ettehiyyâtu lillâhi vessalevâtu vettayyibât. Esselâmu aleyke eyyuhen-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakâtuhu. Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhis-sâlihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve rasûluh.'

Anlamı: Her türlü saygı, övgü ve bütün ibadetler Allah'adır. Ey şanı yüce Peygamber Muhammed! Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah'ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O'nun kulu ve elçisidir.

Allahümme Salli Duası

Allahümme Salli duası, farz ve sünnet namazlarının son oturuşlarında Tahiyyat duasından sonra okunur.

'Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidun mecîd.'

Anlamı: Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Muhakkak ki sen övülmeye layık ve şanı yücesin.

Allahümme Barik Duası

Allahümme Barik duası, Allahümme Salli duasının ardından okunur.

'Allahümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidun mecîd.'

Anlamı: Allah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim'e ve İbrahim'in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, sen şan ve şeref sahibisin.

Rabbena Atina Duası

Rabbena Atina duası, son oturuşta, selam vermeden önce salavatlardan sonra okunur.

'Rabbena âtina fid-dünya haseneten ve fil-âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr.'

Anlamı: Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi cehennemin azabından koru.

Rabbenağfirli Duası

Rabbenağfirli duası, Rabbena Atina duasının ardından okunur.

'Rabbenağfirli ve li-vâlideyye ve lil-Mü'minîne yevme yekûmü'l-hisâb.'

Anlamı: Ey Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün müminleri hesap gününde, mahşerde, bağışla.

Kunut Duası

Kunut duaları, yatsı namazından sonra kılınan vitr namazının üçüncü rekâtında okunur.

Kunut Duası (1)

'Allahümme innâ nesteînuke ve nestağfiruke ve nestehdik ve nu’minu bike ve netûbu ileyk ve netevekkelu aleyke ve nusni aleykel-hayra kullehu neşkuruke ve lâ nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk.'

Anlamı: Allah'ım! Biz senden yardım isteriz, sana tövbe ve istiğfar ederiz. Razı olduğun şeylerle senden hidayet isteriz. Sana inanır iman ederiz, sana tövbe eder iltica ederiz. Sana tevekkül eder güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayırla överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni, fısk ve fücur edeni bırakırız.

Kunut Duası (2)

'Allahümme iyyâke na’budu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nes’a ve nahfidu nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilkuffâri mulhık.'

Anlamı: Allah'ım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılar, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inanmayanlara yeter.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hilal

26 Temmuz 2024 Cuma

Namazda okunan duaların her birini farklı rekâtlarında ve bölümlerinde okumak neden bu kadar önemli? Özellikle Sûbhaneke duasında 've celle senâuk' ilavesi bulunmasının anlamı nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hilal,

Namazda okunan duaların farklı rekâtlar ve bölümler arasında dağıtılması, namazın anlam ve ruhuna uygun bir şekilde ibadet etmeyi sağlar. Her bir dua, namazın farklı bölümlerinde farklı anlamlar ve hisler taşır. Bu duaların belirli bölümlerde okunması, Allah'a olan yakarışı ve teslimiyeti daha derinlemesine hissetmemize yardımcı olur.

Sûbhaneke duasında 've celle senâuk' ifadesinin bulunması, Allah'ın yüceliğini ve sonsuz övgüyünü vurgular. Bu ifade, Allah'ın her türlü eksiklikten uzak ve yüce olduğunu anlatır. Bu şekilde dua etmek, müminin Allah'a olan derin saygısını ve onun yüceliğini kabul ettiğini gösterir.

Selamlar,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Namaz Sevapları ve Nasıl Kılınır?

Namaz Sevapları ve Nasıl Kılınır?

Sabah Namazı Tesbihatı

Sabah Namazı Tesbihatı

Sabah Namazı Kaç Rekat?

Sabah Namazı Kaç Rekat?

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?